Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.05.2022

Центр протидії дезінформації назвав причини дефіциту пального в Україні

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України назвав причинами дефіциту пального в Україні припинення роботи Кременчуцького НПЗ і блокування морських портів.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє у Фейсбуці.

“Серед головних з них – припинення роботи найпотужнішого українського виробника нафтопродуктів – Кременчуцького НПЗ, що був зруйнований ракетними обстрілами, а також через блокування морських портів постачання більшої частини сировини було відрізано ворогом”, – ідеться у повідомленні.

Крім того, були пошкоджені майже два десятки нафтобаз, що також спричиняє труднощі зі зберіганням та постачанням пального.

Причиною нестабільності також стали зміни в правилах оподаткування. Трейдери вимагають скасування граничної ціни на паливо. Внаслідок цінового державного регулювання на паливо та подорожчання його логістики гуртові ціни на пальне стали вищими за роздрібні.

Крім того, тимчасовий дефіцит пального на українських АЗС спричинений великим попитом на нафтопродукти ЗСУ та силових структур.

“Сьогодні ринок нафтопродуктів переорієнтовується на постачання із країн Західної Європи замість поставок із росії та білорусі. У 2021 році 62% дизпалива й 50% бензину надходило з рф та білорусі. Ще по 10% імпортували з Литви і морем. Війна відрізала ці напрямки”, – зазначили в ЦПД.

Підкреслюється, що єдиним джерелом забезпечення паливом сьогодні є Європа з її величезним ринком, своїми нафтопереробними заводами, портами й іншою транспортною інфраструктурою.

“Але є й логістичні проблеми в постачанні з Європи – нестача залізничних цистерн і бензовозів, різниця в ширині колій в Європі та в Україні, недостатність відповідних транспортних потужностей, щоб оперативно привезти пальне з Європи. Зокрема, пропускна здатність європейських портів. Оптимальний вид перевезення європейського палива сьогодні – автобензовози, тому обсяги поставок палива поки що обмежені. На темпи поставок також впливають значні черги на кордоні, недостатня кількість бензовозів, уповільнення виїзду за кордон водіям-чоловікам”, – повідомили в ЦПД.

Великі нафтотрейдери, що контрактують залізничні партії палива, поки що не мають достатньої його кількості, а дрібні компанії мають, але воно дорожче через логістичні витрати.

Однак, завдяки домовленостям між Міністерством інфраструктури України і Міністерством інфраструктури і розвитку Польщі українські автомобілі, зокрема й порожні бензовози, отримали змогу вільно заїжджати на територію Польщі для завантаження пального й транспортування його в Україну.

“Відтепер бензовози зможуть їхати за пальним за кордон, не витрачаючи часу на оформлення дозволів на виконання комерційних перевезень вантажів територією інших держав. Усі автомобілі, що ввозять пальне з Латвії, Литви, Естонії, Данії, зможуть заїжджати в Україну до кінця року без спеціальних дозволів. Італійським, грецьким, угорським – дозволи скасовано до 30 червня поточного року. Болгарським, чеським, австрійським перевізникам – на період дії воєнного стану”, – наголосили в ЦПД.

Водночас через антиросійські санкції прискорюється процес диверсифікації паливного ринку у світі. Нафтопереробні гіганти Європи вже відмовились або висловили готовність замінити російську нафту і нафтопродукти.

“Тому найближчим часом очікується переформатування нафторинку і постачання європейського пального до України пожвавиться”, – підсумували в ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що проблему дефіциту пального в Україні буде розв’язано найближчими днями.

 

www.ukrinform.ua