Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.06.2023

Ціну на яблуко в Україні формує малий фермер

Ціна яблука в Україні залежить від дрібних фермерів, оскільки 80% садів зосереджені у їх господарствах. Про це розповів директор із садівництва та овочівництва компанії «ГАДЗ Агро» Тарас Мельник в матеріалі «На збір овочів та фруктів залучимо до 1800 людей» на Kurkul.com.

«Садівництво є дуже цікавою галуззю в плані формування ціни. В Україні є два споживачі: це стихійний ринок і супермаркети. При цьому мережі відштовхуються від ціни, яку диктує ринок. Оскільки ніхто не буде купувати яблуко у маркетах, якщо ціна буде значно різнитись з ринковою. А хто продає яблуко на ці ж ринки — малий виробник», — розповів Тарас Мельник.

Тобто, за його словами, ціна яблука в Україні залежить від дрібних фермерів.

«І це не дивно, бо 80% садівництва України зосереджено в руках малих фермерів, які мають в середньому по 30 га саду. Не кожен з них має зберігання чи лінію пакування, тому здає яблука на ринок чи закупівельникам, просто щоб їх продати. Тому ціна є неконтрольованою на ринку. Іноді у вересні ціна яблука на ринку в районі собівартості, бо всі хочуть просто позбутись його і не рахують економіку. А на сьогодні ціна яблука 35-40 грн/кг і це вже досить високорентабельний бізнес», — додав директор із садівництва.

Водночас він зазначив, що цього року ситуація інша — фермерам через перебої з електроенергією не було де зберігати фрукти, вони змушені були продати свої яблука за низькою ціною. Тож виграв той, хто тримав яблуко до останнього.

 

kurkul.com