Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.11.2023

Цього року світове виробництво вина буде найменшим за останні 60 років

Через екстремальні кліматичні умови врожаї винограду різко впали в деяких крупних країнах-виробниках вина ЄС та Південній півкулі.

Про це повідомляють у Міжнародній організації винограду та вина (OIV).

За першими оцінками OIV, очікується низький обсяг виробництва в Європейському Союзі. Італія та Іспанія фіксують значне зниження щодо 2022 року через несприятливі погодні умови, які призвели до пероноспорозу та посухи. Франція стане найбільшим світовим виробником у 2023 році з обсягом трохи вищим за 5-річний середній показник.

Прогнози першого врожаю в США показують, що обсяг виробництва буде не тільки вищим, ніж у 2022 році, але й вищим за середній показник, який спостерігався за останні роки.

У Південній півкулі очікується, що обсяги виробництва вина будуть значно нижчими за показники 2022 року. Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія сильно постраждали від несприятливих погодних умов. Єдиним винятком є Нова Зеландія, єдина країна, рівень виробництва якої у 2023 році перевищив середній показник за 5 років.

На основі інформації, зібраної у 29 країнах, на які припадає 94% світового виробництва вина у 2022 році, світове виробництво вина (без урахування соків і сусла) у 2023 році оцінюється між 241,7 і 246,6 млн дал, із середньою оцінкою в 244,1 млн дал. Це означає зниження на 7% порівняно з уже нижчим за середній обсягом 2022 рік.

«Проте цьогорічну цифру слід сприймати з обережністю, оскільки ще є такі великі країни, як Китай, інформація про які поки що недоступна. Крім того, висока волатильність обсягів виробництва, яка спостерігається протягом останніх років як на рівні країни, так і на регіональному рівні, робить прогнозування ще складнішим», – зауважують у Міжнародній організації винограду та вина.

Додають, що у 2023 році буде найменше виробництво з 1961 року (214 млн. дал), навіть менше, ніж історично малий обсяг виробництва 2017 року (248 млн. дал).

Цей негативний сценарій пояснюють значним спадом у основних виноробних країнах обох півкуль. У той час як у Південній півкулі Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія зафіксували річні коливання від -10% до -30%, у Північній півкулі найбільше постраждали Італія, Іспанія та Греція. від поганих кліматичних умов у період вегетації. Лише США та кілька країн ЄС, як-от Німеччина, Португалія та Румунія, пережили сприятливі кліматичні умови, що призвело до середніх чи вищих за середні обсягів.

 

agrotimes.ua