Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.01.2024

Туреччина, Болгарія та Румунія уклали угоду про розмінування Чорного моря

Ініціатива має на меті зробити судноплавство безпечнішим, зокрема і для суден, що перевозять вантажі з України

11 січня 2024 року Туреччина, Болгарія та Румунія уклали угоду про спільну протидію морським мінам, що загрожують судноплавству в Чорному морі з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України. Про це повідомляє Rail.Insider.

За словами міністра оборони Туреччини Ясара Гюлера, меморандум передбачає створення цільової групи з протимінної діяльності між трьома союзниками НАТО для боротьби з дрейфуючими мінами.

«Ми спільно вирішили підписати протокол між трьома країнами з метою більш ефективної боротьби з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом поліпшення нашої наявної тісної співпраці та координації», – сказав він на пресконференції в Стамбулі з міністром оборони Румунії Анжелом Тилваром і заступником міністра оборони Болгарії Атанасом Запряновим.

Міністр оборони Туреччини припускає, що після закінчення війни в Україні взяти участь у розмінування Чорного моря зможуть й інші країни.

Відповідна ініціатива має на меті зробити судноплавство безпечнішим, зокрема і для суден, що перевозять вантажі з України.

Після підписання угоди розпочнеться процес оперативного планування, спрямований на розробку детальних документів та інструкцій щодо дій групи. Цей процес може тривати до декількох місяців.

Нагадаємо, Україна у грудні 2023 року експортувала морським транспортом 7,34 млн тонн вантажів. Порівняно з листопадом цей показник збільшився на 30,7%. Вивезення сталевих напівфабрикатів збільшилось на 40% м./м., плоского прокату – на 45,3% м./м. Загалом за 2023 рік Україна збільшила експорт морем майже на 1 млн тонн порівняно з 2022-м.

Як повідомляв GMK Center, з серпня 2023-го почав діяти тимчасовий коридор у напрямку з та до портів Великої Одеси. В листопаді з портів «Одеса» та «Південний» на 14 суднах сукупно було експортовано близько 620 тис. т залізної руди й 140 тис. т металопродукції.

В жовтні експорт продукції українського ГМК через порти Великої Одеси орієнтовно становив 507 тис. т залізної руди (чотири балкери з «Південного») і 213,5 тис. т металопродукції (два судна з «Одеси»).

 

gmk.center