Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2021

Україна готова надати додаткові потужності для транзиту до Європи, очікує звернення “Газпрому”

“Оператор ГТС України” готовий надати додаткові потужності для транзиту газу з РФ до ЄС для своєчасного відновлення запасів газу в європейських сховищах, повідомив глава оператора Сергій Макогон.

“Укотре підтверджуємо готовність надати додаткові потужності для транзиту газу з РФ до ЄС. “Газпрому” треба тільки звернутися з відповідною пропозицією щодо збільшення обсягів контракту й забронювати додаткові потужності”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, якщо “Газпром” не бажає бронювати додаткові потужності для транзиту, то альтернативне рішення – дозволити європейським трейдерам отримувати газ на кордоні Україна-РФ і далі самостійно транспортувати його до Європи.

Як повідомлялося, “Газпром” забронював усі запропоновані додаткові транзитні потужності України на травень. За результатами місячного аукціону на платформі RBP, із запропонованих 15 млн куб. м на добу було запитано усі 15 млн куб. м на добу. На квітень, березень і лютий “Газпром” викуповував трохи менше – по 14,2 млн куб. м на добу.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей об’ємом 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу; 15 млн куб м заброньовано додатково на аукціоні – загалом 124 млн куб. м в добу.

У квітні “Газпром” прокачує через Україну в середньому по 124 млн куб. м на добу, повністю вибираючи заброньований обсяг. У січні 2021 року “Газпром” прокачував через Україну в середньому по 124,51 млн куб. м на добу, у лютому – 104 млн куб. м, у березні – 119,5 млн кубів.

Наразі Європа різко збільшує споживання газу. Глобальні обсяги постачання СПГ, а також трубопровідного газу з Росії перебувають на максимумі, але це не дає змоги поки що розпочати масове закачування газу до підземних сховищ, щоб підготуватися до майбутньої зими.

 

ua.interfax.com.ua