Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.09.2023

Україна хоче уникнути судової тяганини в рамках СОТ і досягти порозуміння з країнами-сусідами шляхом переговорів, – Тарас Качка

Україна буде наполягати на скасуванні національних заборон з боку держав ЄС проти української агропродукції, натомість готова запровадити режим контролю за експортом в ці країни. Про це розповів заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка під час прямого ефіру Національного телемарафону.

«Для нас принциповий момент – досягти порозуміння з Польщею та іншими чотирма країнами-сусідами щодо імпорту ними української агропродукції. Адже 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на український експорт, замінивши його механізмом контролю. Передбачається, що в подальшому буде діяти механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів до п’яти країн ЄС. Це дуже складний механізм торгівлі, тому ми не прогнозуємо значного зростання обсягів українського експорту. Для нас він важливий тому, що ми хочемо показати, який насправді існує попит, хто насправді купує українську продукцію і поступово залучати уряди цих країн ЄС в оцінку цих постачань. Адже згодом буде зрозуміло, що заборона не потрібна і можна поступово повертатися до нормалізації торгівлі», – вважає Тарас Качка.

За його словами, дві держави – Болгарія і Румунія – позитивно  відреагували на таку пропозицію і зараз із ними йдуть перемовини про налагодження двосторонніх механізмів комунікації. Натомість Польща, Словаччина і Угорщина поки ще не скасували національні заборони на імпорт української сільгосппродукції.

«Зараз ми працюємо з цими державами та з Європейською комісією над досягненням компромісу. І я сподіваюсь, що цього тижня у нас будуть гарні новини з приводу того, що ми погодили механізм взаємодії, який влаштує всіх і дозволить уникнути формальних заборон в нашій двосторонній торгівлі. Тому позов до СОТ – це не основний інструмент вирішення проблеми, а лише наша реакція на введення національних заборон. В ідеалі ми хочемо уникнути довгої судової тяганини в рамках Світової організації торгівлі. Наш пріоритет – досягти порозуміння з нашими сусідами шляхом переговорів», – наголосив Тарас Качка.

Нагадаємо, що 15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, викривлення ринку у п’яти державах-членах, які межують з Україною, було усунене. У зв’язку з цим Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України.  Разом з цим Єврокомісія зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах.

Водночас 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. Після цього Україна подала до СОТ позови проти цих країн.

 

me.gov.ua