Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.11.2023

Україна лідирує за темпами зростання експорту ягід

Україна за підсумками попередніх п’яти сезонів стала найбільш швидкозростаючим експортером ягід серед усіх країн світу, що входили до Топ-20 на кінець 2022 року. Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, пише EastFruit.

«Експорт ягід з України у 2018-2022 роках зростав в середньому на 25% щороку, переважно внаслідок збільшення експортних відвантажень замороженої малини. Однак і лохина останнім часом почала вносити свою лепту в цей процес, що дає змогу Україні щорічно просуватися вгору в рейтингу найбільших експортерів ягід у світі», — зазначив Андрій Ярмак.

Водночас Україна має і певні проблеми на ягідному ринку. Зокрема, Польща утримує провідні позиції в експорті свіжих і заморожених ягід, допрацьовуючи та реекспортуючи українські ягоди. При цьому Україна продовжує продавати продукцію за найнижчою ціною на ринку.

Експерт ФАО також зауважив, що наступного сезону Україна матиме серйозний карт-бланш на ринку замороженої малини, бо багато країн скоротили площі під цією культурою, тоді як світові ціни залишалися вкрай низькими.

«Відповідно, інтерес до малини в сезоні 2024/25 серед світових покупців може знову зрости, що дасть змогу збільшити доходи від реалізації продукції. І було б непогано поєднати це із зусиллями з диверсифікації експорту і малини, і лохини», — зазначили аналітики EastFruit.

 

kurkul.com