Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.04.2023

Україна обговорила з Енергетичним Співтовариством питання відновлення експорту е/е до Словаччини

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський обговорив з керівництвом Енергетичного Співтовариства необхідність термінового відновлення експорту електроенергії з України до Словаччини. Про це повідомляє пресслужба українського регулятора.

“Під час зустрічі сторони наголосили на ключовій ролі експорту електроенергії з України в питанні забезпечення фінансової стабільності вітчизняного енергосектору та погодились, що будь-яке необґрунтоване обмеження торгівлі електроенергією має розцінюватися як серйозне порушення Договору про заснування Енергетичного Співтовариства”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Нацкомісія та Секретаріат взяли на себе зобов’язання спільно працювати з усіма залученими сторонами для напрацювання ефективного рішення з метою термінового відновлення експорту електроенергії з України. Пошук рішення ґрунтуватиметься на попередній глибокій оцінці ситуації.

Секретаріат Енергетичного Співтовариства запевнив, що наполягатиме на тісній співпраці з усіма зацікавленими сторонами для забезпечення торгівлі електроенергією на принципах недискримінаційності, прозорості та захисту навколишнього середовища.

Як повідомлялося, Україна з 21 квітня призупинила експорт електроенергії до Словаччини, який розпочався 17 квітня. За даними ExPro, Україна не може нарощувати експорт електроенергії в країни Європейського Союзу через відсутність спільних аукціонів з розподілу пропускної спроможності.

Раніше між Україною та країнами ЄС (Польща, Словаччина, Угорщина) була досягнута домовленість щодо того, що пропускна спроможність буде розподілятись з використанням майданчика єдиного офісу з розподілення на Joint Allocation Office (JAO). Однак вона досі не реалізована.

 

minprom.ua