Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.06.2023

Україна рекордно збільшила імпорт газових балонів – УАСГ

2022 року в Україну було імпортовано близько 190 тис. газових балонів, що в шість разів перевищує аналогічний показник за 2021 рік. Про це enkorr повідомили у прес-службі Української асоціації скрапленого газу (УАСГ).

«Використання скрапленого газу, більш відомого як автогаз, через російсько-українську війну суттєво збільшилось у побутово-комунальному секторі, а саме в балонах: для приготування їжі й обігріву приміщень. Про це свідчать дані учасників ринку про реалізацію газу та інформація, надана Державною митною службою (ДМС) України щодо імпорту порожніх балонів різної ємності у 2021-2022 рр.», – йдеться у повідомленні.

Так, за даними ДМС 2022 р. було імпортовано близько 190 тис. од. балонів, що в шість (!) разів перевищує кількість 2021 р.. Найпоширеніші балони, що імпортувались у 2022 р., – це 5-7 л ємності, а також 25-ти й 27-літрові балони.

За статистикою, тільки за листопад-грудень 2022 р. було імпортовано понад половину річного обсягу, а саме 93,5 тис. балонів. Нагадаємо, в четвертому кварталі 2022 року більшість регіонів України постраждала внаслідок ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури. Це стало причиною блекаутів і, як наслідок, стрімко зростаючого попиту на газ в балонах.

«Під час блекаутів восени і взимку 2022-2023 рр. ми отримали нового споживача LPG – мешканця великого міста, який купував газ у балонах для приготування їжі», – каже гендиректор УАСГ Станіслав Батраченко.

З його слів, споживання балонного газу зберігається й розвивається в аграрній, логістичній, переробній, харчовій, хімічній, металургічній, паперовій, будівельній, дорожньо-будівельній сферах та у виробництві напоїв, скла й інших товарів. УАСГ оцінює зростання ринку балонного газу до 10-20% (в поточному балансі це 120-200 тис. т на рік).

За даними асоціації, змінилась і географія споживання газу в балонах. Через тимчасову відсутність електроенергії і природного газу на деокупованих і прифронтових областях в рази збільшився попит на балонний газ. Проте, зазначають в асоціації, наразі важко оцінити масштаби попиту на газ в балонах на постраждалих територіях внаслідок підриву терористами Каховської ГЕС.

Окремий, але вкрай важливий сегмент споживачів, – військові на фронті, де скраплений газ є бездимним мобільним джерелом енергії. Балони слугують для приготування їжі й обігріву військовим в польових умовах. Найбільш поширений формат – 5-літрові ємності з пальником.

В УАСГ підкреслюють, що на відміну від сусідніх країн, зокрема Польщі, в Україні відсутня різниця в оподаткуванні балонного газу й автогазу, і встановлено ставку акцизу €52/1000 л. За даними колег з Польської асоціації скрапленого газу (POGP), у Польщі встановлено нульовий акциз на комунально-побутовий газ, а на автогаз – близько €44 на 1 000 л (387 злотих/тонна). Це обумовлено широким спектром застосування LPG й урівнює його за важливістю з природним газом і електроенергією, які не обтяжено акцизним податком і мають пільги для населення.

Довідка enkorr

Українську асоціацію скрапленого газу (УАСГ) засновано 2007 р. учасниками українського ринку пропан-бутану. Представляє й захищає права та інтереси національних і регіональних операторів ринку скрапленого газу в Україні, в органах законодавчої і виконавчої влади, з метою сталого розвитку газової галузі LPG. УАСГ з 2012 року є повноправним учасником Європейської LPG Асоціації (Liquid Gas Europe).

 

enkorr.ua