Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.10.2020

Україна та Латвія мають перспективи поглиблення співпраці у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії

Заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь узасіданні української частини Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.

Виступаючи, Ярослав Демченков наголосив, що співробітництво у сфері енергетики стає все більш важливим елементом розбудови стратегічного партнерства України з країнами Балтії.

Насамперед це відбувається тому, що енергетика і в Україні, і в країнах Балтії, зокрема Латвії, розвивається стрімкими темпами завдяки реформам та зацікавленості інвесторів у реалізації проектів в енергетичному секторі.

«У центрі уваги України та Латвії – питання підвищення енергетичної безпеки як країн, регіону, так і Європи в цілому», – наголосив Ярослав Демченков.

Також відзначив, що Держава комплексно реформує власну енергетичну галузь відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС, з акцентом на розвиток сфер енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, розширення двостороннього співробітництва в рамках синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E, а також посилення кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури в енергетичному секторі.

«Дотримання Європейського Зеленого курсу є вкрай важливим для всіх нас. Заходи, які вживає Україна для його досягнення створюють необхідні підстави для поглиблення двостороннього співробітництва з Латвією у сфері енергоефективності та електроенергетики, біоенергетики, відновлюваних джерел енергії, зокрема виробництва зеленого водню шляхом електролізу», – окреслив заступник Міністра перспективи подальшого співробітництва.

Важливо також те, що вже сьогодні ЄС виділяє Україну одним із пріоритетних партнерів у реалізації Європейської водневої стратегії завдяки наявній інфраструктурі для транспортування.

Латвія вже понад чотири роки реалізує водневі проекти в країні, у тому числі за кошти ЄС.

З огляду на це Ярослав Демченков наголосив, що українська сторона хотіла б у рамках комісії розпочати діалог з латвійськими колегами щодо співробітництва у сфері видобутку та використання зеленого водню, зокрема в транспортній сфері та промисловості тощо.

Крім того, латвійській стороні запропоновано ознайомитися з планами реструктуризації вугільної галузі та можливостями реалізації нових бізнес проектів на базі закритих шахт із використанням наявної інфраструктури.

Джерело: Урядовий портал.