Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.06.2023

Україна у новому сезоні експортує рекордні обсяги ріпаку – аналітики

Виробництво та експорт насіння ріпаку у 2022/2023 МР для України стали рекордними. Про це розповіла директор з маркетингу ІА «АПК-Інформ» Ірина Озіп на міжнародній конференції «VegOilTrade-2023», пише «АПК-Інформ».

За попередніми оцінками, на зовнішні ринки буде відвантажено 3,4 млн тонн цієї олійної, що на 26% вище показника минулого сезону.

«У новому сезоні врожай даної олійної може бути зібраний не нижче показника 2022 р. — близько 3,6 млн тонн, а от експорт має наразі більше ризиків, ніж минулого року», — підкреслила спікер.

На цей час прогноз АПК-Інформ щодо експорту ріпаку у 2023/2024 МР є оптимістичним і становить близько 3,4 млн тонн. Однак темпи та обсяги можуть бути більш розтягнутими в часі, ніж зазвичай, і будуть залежати від низки факторів:

  • По-перше, виключення в найближчі місяці основних країн-імпортерів українського ріпаку — Румунії та Польщі через продовження заборони експорту української олійної до 5 країн ЄС до середини вересня.
  • Крім того, велику роль відіграють очікування збільшення виробництва даної олійної в ЄС на тлі зниження цін на ріпакову олію, криза в секторі біопалива теж не додає оптимізму українському ринку.
  • До того ж на початок нового сезону ріпаку в Україні якраз припадає наступна пролонгація зернової угоди, внаслідок чого очікується посилення навантаження на логістику в напрямку портів Дунаю та західних кордонів і, як наслідок, збільшення термінів відвантаження.

 

kurkul.com