Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.10.2021

Україна у вересні скоротила виробництво коксу на 13,4%

Зниження зумовлене зменшенням поставок вугілля та падінням виплавки чавуну

Українські коксохімічні заводи (КХЗ) у вересні скоротили виробництво коксу на 13,4% в порівнянні з попереднім місяцем – до 702 тис. тонн. Про це повідомив «Інтерфакс-Україна» з посиланням на оперативні дані об’єднання коксохімічних підприємств «Укркокс».

За підсумками січня-вересня виробництво коксу зросло на 1,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 7,26 млн тонн.

Зниження виробництва у вересні зумовлене зменшенням поставок вугілля і падінням виплавки чавуну на металургійних підприємствах, що спричинило зменшення попиту на кокс.

«У жовтні коксохімічні заводи працюють приблизно на рівні вересня, збільшення обсягів виробництва коксу за підсумками поточного місяця не очікується. Але ніхто не зупиняється. Подальша ситуація залежатиме від роботи металургійних підприємств, стану ринку та цін на енергоносії», – зазначив Анатолій Старовойт, гендиректор «Укркоксу».

У січні-вересні виробництво знизили такі коксохімічні підприємства:

  • Авдіївський КХЗ – на 8,9%, до 2,004 млн тонн (до січня-вересня 2020 року);
  • «Азовсталь» – на 8,6%, до 923 тис. тонн;
  • ДКХЗ – на 4,3%, до 421 тис. тонн.

За підсумками 9 місяців 2021 року «Запоріжкокс» зберіг випуск коксу на рівні минулого року – 738 тис. тонн. «Дніпрококс» наростив виробництво на 10,8%, до 420 тис. тонн, «АрселорМіттал Кривий Ріг» – на 15,1%, до 2,221 млн тонн, а «Южкокс» на 10,3%, до 534 тис. тонн. Харківський КЗХ простоював.

Нагадаємо, у вересні забезпеченість українських коксохімічних підприємств сировиною скоротилася на 15%. Через брак коксу українські металурги у вересні призупинили роботу ряду доменних печей і скоротили обсяги виробництва чавуну і сталі.

За словами Анатолія Старовойта, погіршення поставок коксівного вугілля зумовлене «енергетичною кризою» у світі. Рекордне зростання цін на газ призвелов до різкого підвищення попиту на енергетичне вугілля. У результаті виникли логістичні труднощі під час купівлі коксівного вугілля.

У 2020 році українські коксохімічні підприємства скоротили виробництво коксу на 3,9% в порівнянні з попереднім роком – до 9,66 млн тонн.

 

gmk.center