Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.04.2021

Україну вперше за 12 років відвідає гендиректор МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ (на сьогодні цю посаду обіймає Рафаель Гроссі – ред.) може вперше за 12 років прибути з візитом в Україну, з метою участі у засіданні “Асамблеї нових вкладників”.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський під час робочого візиту до Зони відчуження з нагоди 35-их роковин аварії на ЧАЕС.

“Дуже важливий момент – вперше за 12 років до нас приїжджає генеральний директор МАГАТЕ. Він виступить зі вступним словом на асамблеї (вкладників – ред.). Це ще один сигнал міжнародної спільноти, що вони поруч з нами, і вони з першого дня фактично підтримуючи нас, продовжують це робити надалі”, – зазначив Бураховський.

За словами представника Міндовкілля, під час візиту в Україну генерального директора МАГАТЕ, очікується, окрім участі в “Асамблеї вкладників”, він також відвідає нові об’єкти інфраструктури поводження з радіоактивними відходами – НБК (Новий безпечний конфаймент) і СВЯП-2 (Сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу).

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня планується перше засідання Асамблеї нових вкладників, яка має вирішити питання укладання нової угоди між Україною та світовою спільнотою щодо надання допомоги у боротьбі з наслідками чорнобильської катастрофи.

9 липня 2019 року в м. Київ відбулося заключне засідання попередньої Асамблеї вкладників фонду. 45 країн-вкладників та донорів у 1997 році виділили кошти на будівництво НБК. Загальна вартість НБК склала €1,5 млрд. З них €1,41 млрд – міжнародна допомога, ще €105,9 млн – внесок України.

Конфаймент був введений в дослідно-промислову експлуатацію влітку 2020 року.

СВЯП-2 буде запущено в експлуатацію після отримання ліцензії. Питання видачі ліцензії ДП “Чорнобильська АЕС” на управління СВЯП-2 має бути розглянуте 22 квітня 2021 року.