Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.06.2022

В Україні дешевшають рання капуста та картопля – експерти

На плодоовочевому ринку України відмічається чергове цінове зниження. Зокрема, ціни на капусту ранніх сортів в Україні зменшилися на 15-25% у порівнянні з попереднім місяцем і дещо подешевшала рання картопля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють аналітики агропорталу ІА АПК-Інформ.

«Є помітне здешевлення білоголової капусти ранніх сортів, передумови до якого аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» відзначили ще тижнем раніше. Перші великі партії ранньої капусти потрапляють на внутрішній ринок України саме з Херсонщини. Тож окупація цього регіону призвела до створення певного дефіциту продукції на територіях, вільних від бойових дій», – зазначають аналітики.

Із початку минулого тижня від виробників центральних та західних областей України почала надходити інформація про початок збору врожаю капусти в господарствах. Як результат, ціни на капусту ранніх сортів в Україні зменшилися на 15-25% відносно до попереднього звітного періоду.

«Причини закріплення негативних цінових тенденцій у цьому сегменті повністю співпадали з факторами, що призвели до здешевлення капусти», – йдеться у повідомленні.

На думку експертів ринку, негативні цінові тенденції у сегменті капусти зберігатимуться й найближчими тижнями. Кардинальні зміни цінової ситуації у даному сегменті можуть відбутися вже з настанням липня, коли буде традиційний перехідний період між ранніми та середніми сортами капусти.

Щодо сегменту «молодої» картоплі, ситуація на ринку буде розвиватися аналогічно.

Менш суттєво, приблизно на 10-15% за останні сім днів, знизились відпускні ціни на ранню картоплю в Україні.

«Наразі є усі передумови до подальшого зменшення цін на дану продукцію. На додачу, підтримку подальшому ціновому зниженню у сегменті ранньої картоплі будуть надавати наявні обсяги торішньої картоплі у сховищах місцевих фермерів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільш дорогою позицією овочів борщового набору в Україні напередодні другої декади червня залишається столовий буряк.

За словами аналітиків, сценарій розвитку ситуації щодо зниження цін найближчим часом можна буде спостерігати й у сегменті коренеплодів, коли розпочнеться масовий збір врожаю буряків та моркви ранніх сортів у господарствах центрального та західного регіонів України.

Як пояснюють спеціалісти АПК-Інформ, у місцевих виробників цих коренеплодів сховища спорожніли вже більше ніж місяць тому, тож пропозиція компенсувалася продукцією, завезеною з Польщі. Проте цього тижня практично всі польські компанії завершили реалізацію останніх партій продукції. Наразі, гуртові ціни на столові буряки врожаю 2021 року в Україні майже досягли позначки в $1/кг, а пропозиція на внутрішньому ринку залишається недостатньою.

Як повідомляв Укрінформ, через захоплення Херсонщини ціни на ранні овочі перевищують минулорічні, але за прогнозом очікувано знижуються після надходження врожаю з відкритого ґрунту з центральної України.

 

www.ukrinform.ua