Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.07.2023

Війна в Україні змінила глобальні постачання чавуну – S&P Global

Українські металурги довго не повернуться до довоєнних рівнів, російські змушені шукати нові ринки збуту

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну вплинуло на більшість товарних ринків у всьому світі. Оскільки на Україну та рф припадало близько 60% світового експорту товарного чавуну, глобальні ланцюжки його постачання повністю змінились, пише S&P Global.

За даними GMK Center, за підсумками 2022 року Україна експортувала 1,32 млн тонн чавуну, що на 59% менше в порівнянні з 2021 роком. Основним споживачем українського чавуну у 2022 році були США (38,47%). До війни Сполучені Штати споживали понад половину чавуну, що експортувався з України.

Середній рівень українського експорту чавуну з грудня 2022-го по квітень 2023-го становив 126,26 тис. тонн на місяць. Повернення до довоєнного рівня закордонних постачань на рівні приблизно 250 тис. тонн на місяць наразі неможливе через знищені та пошкоджені потужності, залежність від ходу бойових дій, виробництва електроенергії тощо. На зростання українського експорту також негативно впливає логістика. У період післявоєнного відновлення економіки зростання внутрішнього попиту на сталь може відстрочити відновлення українського експорту чавуну.

Наразі експорт чавуну та сталі має стратегічне економічне значення для країни. Для його забезпечення українським металургам у найближчому майбутньому доведеться використовувати альтернативні та складніші шляхи. Водночас РФ через вплив санкцій вимушена шукати нові ринки збуту, окрім того, змінились умови ціноутворення на її продукцію.

За даними російської платформи «Металторг», у першому кварталі 2023-го Росія скоротила експорт чавуну на 29% р./р. – до 1,1 млн тонн, за підсумками 2022-го – на 23% р./р., до 3,3 млн тонн. Згідно з оцінками Platts, місячні російські експортні постачання минулого року впали до 230-280 тис. тонн з 350-400 тис. тонн у попередні роки.

Постачання до Сполучених Штатів, які становили близько 50% російського експорту чавуну до війни, практично припинилися через кілька місяців після її початку. Прогалину заповнили інші постачальники, в тому числі з Бразилії, України та навіть Індії. Водночас росіяни скорочують виробництво, тимчасово зупиняючи доменні печі, змінюють асортимент продукції та збільшують продажі на альтернативні ринки.

ЄС, попри жорсткі заходи щодо сталі, дозволив вільно імпортувати російський чавун, за винятком підприємств, які безпосередньо потрапили під санкції. Значні обсяги продовжує імпортувати Італія, що є найбільшим покупцем російського чавуну в Євросоюзі, імпорт цієї продукції до Туреччини в першому кварталі 2023-го зріс на 34% р./р.

Оскільки більшість гравців ринку бачать вищі ризики в торгівлі з рф через санкції, покупці в Туреччині та інших країнах, імовірно, мають більше важелів впливу на ціноутворення щодо російського чавуну. Наприклад, якщо раніше російські меткомбінати торгували ним нарівні з бразильськими, з якими конкурували за ринок США, то тепер продають цю продукцію з ціною приблизно на $100/т FOB нижче, ніж Бразилія.

Сценарій, на який наразі фактично пристала більшість російських комерсантів, полягає в спробі скоротити постачання чавуну на експорт, щоб виробляти більше сталі в поєднанні з перенаправленням обсягів із США до Туреччини, Європи, Близького Сходу та Азії. Окрім того, хоча Туреччина та більшість азійських ринків навряд чи введуть ембарго на російський чавун, з огляду на поточні європейські санкції він цілком може потрапити в поле зору ЄС.

Нагадаємо, що українські металургійні компанії у травні 2023 року збільшили експорт чавуну на 14,4% в порівнянні з попереднім місяцем – до 96,5 тис. тонн. За підсумками січня-травня 2023 Україна експортувала 630,35 тис. тонн чавуну. Обсяги експорту зросли на 23,8% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.

 

gmk.center