Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.06.2023

Віталій Головня: Міжнародна співпраця сприятиме якнайшвидшому відновленню сектору аквакультури від наслідків війни

Україна втілює світові тенденції в галузі рибного господарства та спрямовує рибогосподарську політику на розвиток аквакультури з урахуванням найкращих міжнародних практик. Про це наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня під час виступу на конференції високого рівня TAIEX «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія», яка проходить в Брюсселі.

Він підкреслив, що зараз розвиток аквакультури в Україні стримується через військову агресію росії та її наслідки.

«Десятиліття життя України в умовах агресії росії і майже півтора роки активної фази військового вторгнення вкрай негативно вплинули на галузь рибного господарства України. За оцінками ФАО, військові дії лише за 2022 рік завдали збитків рибному господарству на суму близько 47 млн дол. США», – підкреслив Віталій Головня.

Він наголосив, що руйнування російськими військами дамби на Каховському водосховищі – одне з найбільш яскравих свідчень терористичних дій росії в Україні. Внаслідок чого окрім значних соціально-економічних збитків, прямі та непрямі збитки очікуються і у сільському та рибному господарстві.

«Каховське водосховище також є надзвичайно цінним об’єктом з точки зору рибного господарства. Площа водойми становила 2155 км², де в останні роки добувалось близько 2,5 тисяч тонн водних біоресурсів щороку. Водойма була перспективною для розвитку садкових рибницьких господарств, та використовувалася для забору води ставових господарств. Окрім цього значних втрат рибне господарство зазнало через знищення нерестових та нагульних площ, а також очікувано станеться масова загибель водних біоресурсів», – наголосив заступник міністра.

 Віталій Головня підкреслив, що важливим фактором для розвитку рибної галузі України є співпраця з ЄС, Туреччиною, Норвегією, Світовим Фондом дикої природи, тощо. В рамках якої відбуваються навчання українських спеціалістів, реалізовані проекти технічної допомоги.

Він підкреслив, що Україна ставить перед собою амбітні цілі для розвитку аквакультури. Серед яких, зокрема, збільшення кількості рибних господарств та зростання виробництва продукції, створення сприятливих умов для розвитку індустріальної аквакультури, підвищення рибопродуктивності природних водойм та збереження їх біорізноманіття, впровадження в Україні системи морського аквакультурного зонування AZA (Allocated Zones for Aquaculture)  та інше.

«Україна завжди відкрита до діалогу та розвитку як дво- так і багатосторонньої співпраці для забезпечення сталого розвитку аквакультури. Ми переконані, що розширення співпраці на міждержавному та регіональному рівнях, підтримка міжнародної спільноти сприятиме якнайшвидшому відновленню нашого сектору аквакультури від наслідків агресивної війни, а також підвищить його стійкість з урахуванням викликів сьогодення», – резюмував Віталій Головня.

minagro.gov.ua