Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.10.2023

Впровадження європейських законодавчих норм у сфері бджільництва обговорили на форумі з питань розвитку медової галузі України

В Києві відбувся VI Національний Медовий форум «Євроінтеграція під час війни: виклики та можливості для медової галузі України». Серед основних тем обговорення: розвиток медової галузі в Україні, адаптація українського законодавства до європейського, державна підтримка пасічників, експортний потенціал сектору.

Форум організовано за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Проєкту Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства, Проєкту Німецько-Український аграрно-політичний діалог.

Участь у конференції взяли представники Мінагрополітики, Торгово-промислової палати України, народні депутати, профільні українські та європейські асоціації пасічників.

Як наголосили учасники Форуму, попри повномасштабне вторгнення рф медова галузь України продовжує розвиватися. В 2022 році експортовано 48 тис тонн, а за 9 місяців 2023-го  – 41 тисяч тонн меду. Український мед постачається до Німеччини, Польщі, Бельгії, США, Франції, Литви, Чехії та Угорщини.

Головне завдання – посилювати позиції українських виробників меду на національному та міжнародному ринках. Для цього необхідно на законодавчому рівні впровадити правовий досвід ЄС, щоб розширити зовнішні ринки для експорту українського меду.

Як зазначив у своєму виступі начальник відділу з питань здоров’я та благополуччя тварин Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики Борис Кобаль, йде активна робота над впровадженням вимог ЄС в сфері бджільництва в українське законодавство. За його словами, при Мінагрополітики працює робоча група з розвитку бджільництва, яка напрацьовує законодавчі зміни щодо врегулювання діяльності пасічників.  Крім того, у вересні 2023 року  прийнята постанова Кабінету Міністрів № 1041, яка врегульовує вимоги до транспортування бджіл.

В свою чергу начальник відділу з питань безпечності харчових продуктів Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики  Наталія Щирова повідомила, що 26 жовтня 2023 року вступив у силу Закон про вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. За її словами, закон спрямований на забезпечення покращеного державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. Норми документу максимально наближені до стандартів ЄС. Також Наталія Щирова зазначила, що діяльність пасічників і крафтових виробників регулюється Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Довідково. VI Національний Медовий форум «Євроінтеграція під час війни: виклики та можливості для медової галузі України» організовано Торгово-промисловою палатою України, ТОВ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», ГО «Фундація жінок пасічниць», ГС «Всеукраїнське громадське об’єднання Спілка пасічників України», ГО «Асоціація професійних пасічників України», ГО «Гільдія медоварів України – виробників медових напоїв і оздоровчої бджолопродукції».

minagro.gov.ua