Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.10.2020

Вирощування енергетичних рослин – ще один важливий напрям виробництва сировини для заміщення газу

Перспективи вирощування енергокультур в Україні та необхідні для цього стимули обговорили учасники онлайн-зустрічі «Енергетичні культури для біоенергетичних проектів: перспективи для Хмельниччини та Тернопільщини», організованої Науково-технічним центром «Біомаса» та проектом BIOPLAT-EU.

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко представив потенціал вирощування енергокультур в Україні та розроблений спільно з Міненерго і Біоенергетичною асоціацією України законопроект для активізації розвитку цієї сфери.

Так, за оцінками експертів, в Україні використання врожаю енергокультур із 4 млн га малородючих земель дозволить заміщувати в еквіваленті до 20 млрд куб. м газу у рік.

«Проекти з вирощування енергетичних рослин є досить складними. Повернення інвестицій відбувається лише на 3 рік. Тому для масштабування цих проектів та задіяння технічно-досяжного потенціалу наше завдання  –  створити сприятливі умови для такого виду діяльності (законодавчо закріпити термін «енергетичні рослини», полегшити умови оренди землі для вирощування тощо)», – повідомив Юрій Шафаренко.

Прийняття законопроекту сприятиме:

  • заміщенню імпорту газу та економії коштів;
  • раціональному використанню малородючих земель та відновленню їх родючості;
  • створенню нових робочих місць та збільшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів;
  • скороченню викидів парникових газів та покращенню екологічної ситуації в країні;
  • виконанню Україною міжнародних зобов’язань.

У цілому, учасники зустрічі розглянули можливості запровадження проектів з вирощування енергокультур на землях, які не є придатними для сільського господарства у т.ч. в Тернопільській та Хмельницькій областях, та зможуть стати  частиною WebGIS платформи BIOPLAT-EU.

Джерело: Урядовий портал.