Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.09.2023

ЄБРР зберіг прогноз зростання української економіки на 1% у 2023 році

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зберіг свій травневий прогноз щодо зростання ВВП України на 2023 та 2024 роки на 1% та 3% відповідно. Про це ідеться в оновленому Regional Economic Prospects forecast, який оприлюднила прес-служба банку.

В Україні у 2023 році очікується зростання ВВП на 1%, що відображає різке зниження ВВП у першому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року. За цим, ймовірно, буде зростання на 3% в 2024 році”, — ідеться у документі.

В ЄБРР зазначили, що у першому кварталі 2023 року ВВП України впав на 10,5% у річному вимірі, хоча приплив зовнішнього фінансування та нова програма МВФ надали підтримку макроекономічній стабільності, збільшили валютні резерви до рекордного рівня $41,7 млрд на кінець липня 2023 року і допомогли знизити інфляцію до 8,6% у серпні 2023 року з пікового значення у 26,6% у грудні 2022 року.

Ці позитивні зміни відкрили шлях для НБУ розпочати пом’якшення монетарної політики та поступово скасовувати частину валютних обмежень, запроваджених після початку вторгнення. Водночас невизначеність, пов’язана з війною, залишається надзвичайно високою. Війна негативно вплинула на фінансовий стан більшості підприємств, а внутрішній попит залишається пригніченим через переміщення за кордон понад 8 млн людей. Нещодавнє непродовження експортного зернового коридору та хвиля руйнування зернової портової інфраструктури додають невизначеності щодо короткострокових перспектив”, — зазначають у банку.

Прогнозується, що ВВП зросте на 1% у 2023 році, оскільки очікується, що зростання прискориться пізніше в цьому році завдяки відновленню роботи більшої кількості підприємств та покращенню енергопостачання. Також банк прогнозує зростання ВВП на 3% у 2024 році, при цьому припускаючи, що війна триватиме з наявною інтенсивністю.

ЄБРР у своєму звіті також заявляє, що в усіх економіках країн Східної Європи та Кавказу війна росії проти України лишається серйозним ризиком для економічних перспектив.

Загалом ЄБРР покращив свій прогноз зростання економік у регіонах його дії у 2023 році на 0,2 п.п. — до 2,4% за рахунок значного перегляду у бік підвищення в Туреччині та Центральній Азії, частково компенсованого більш слабкими прогнозами зростання в країнах Європи, що розвиваються. Очікується, що в 2024 році темпи зростання збільшаться до 3,2%, оскільки інфляційний тиск поступово спадає.

Український уряд очікує зростання ВВП у 2023 році на рівні близько 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання ВВП на рівні 2,9%.

Світовий банк у червні погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік до 2% з 3,3%, які він прогнозував у січні цього року.

Наприкінці травня Міжнародний валютний фонд (МВФ) поліпшив прогноз динаміки ВВП України: тепер Фонд очікує зростання в межах 1-3%, тоді як наприкінці березня цей діапазон був від «мінус» 3% до «плюс» 1%.

 

ports.ua