Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.01.2024

ЄК пропонує скасувати мита для товарів з України

Водночас Єврокомісія пропонує створити “посилений запобіжник” для захисту інтересів європейських аграріїв.

Єврокомісія запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Разом з тим будуть задіяні туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу. Про це повідомила президент ЄК Урсула фон дер Ляєн у середу, 31 січня.

За її словами, Єврокомісія пропонує продовжити пільгові умови торгівлі для України з призупиненням імпортних мит і квот ще на один рік з метою підтримку української економіки в умовах війни. Водночас у пропозицію включили “посилений запобіжник” для захисту інтересів європейських аграріїв.

“З цією метою, і зважаючи на значне зростання імпорту деякої аграрної продукції з України до ЄС у 2022-2023 роках, поновлені автономні торговельні заходи містять посилений механізм запобіжників. Це дозволяє швидке реагування у разі значних викривлень на ринку ЄС чи ринку однієї з країн-членів”, – пояснила фон дер Ляєн.

Для трьох видів продукції – м’яса птиці, яєць і цукру – передбачається механізм “екстреного гальмування”, щоби “стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках”. Це означає, що у разі перевищення даних обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи.

У цій же пропозиції Єврокомісія пропонує ще на рік продовжити призупинення мит на імпорт з Молдови.

Тепер цю пропозицію далі має розглянути Європарламент і Рада ЄС.

Як відомо, у травні 2022 року Рада ЄС вперше ухвалила рішення скасувати на рік всі мита і квоти на експорт з України для підтримки у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. Цей режим було продовжено у 2023 році.

Водночас, через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції, а окремі країни, зокрема Польща, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу, в односторонньому порядку.

 

ua.korrespondent.net