Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.07.2022

Єврокомісія скоригувала макропрогноз для єврозони та ЄС на 2023 рік

Також у Брюсселі стурбовані високою інфляцією, пік якої припаде на третій квартал цього року

Єврокомісія знову погіршила макроекономічний прогноз щодо країн Євросоюзу та зони євро. Основний перегляд стосується темпів зростання економік у 2023 році: тепер очікується, що вони будуть майже на 1 процентний пункт нижче. Наступного року зростання в ЄС становитиме 1,5% замість «весняних» 2,3%. У зоні євро розміри економіки у 2022 та 2023 роках збільшаться на 2,6% та 1,4% (замість 2,7% та 2,3%) відповідно. Про це йдеться в повідомленні ЄК.

Скориговані в бік підвищення очікування щодо інфляції – пік її зростання, вважають у Єврокомісії, припаде на третій квартал цього року. Динаміка цього показника значною мірою залежить від вартості енергоресурсів – додаткове підвищення цін на газ може призвести до стагфляції, нинішнє ж ослаблення цін на нафту чи іншу сировину на світовому ринку, навпаки, знизить інфляційний тиск, зазначають у ЄК.

Єврокомісія випустила літній макропрогноз, оновивши в ньому одразу кілька ключових показників. ВВП країн ЄС, як очікується, зросте цього року на 2,7% (ця цифра не змінилася в порівнянні з весняним прогнозом ЄК, випущеним 16 травня).

Крім того, зазначається, що у першому кварталі цього року у річному вираженні приріст ВВП склав 2,7% у ЄС та 2,4% у єврозоні. У другому кварталі фіксується уповільнення ділової активності, але на підтримку зростання надасть туристичний сезон. Квартальне зростання в зоні євро в результаті виявиться нульовим, а в країнах ЄС загальний ВВП скоротиться на 0,1%. У третьому та четвертому кварталах приріст може становити 0,2%.

Крім цього, зниження прогнозу щодо ВВП в ЄК пов’язали з більш значним уповільненням темпів зростання в США та Китаї. Зауважимо, що Європейський центральний банк готується підвищити ключову ставку (вперше з 2011 року) вже цього місяця.

Інфляція, як випливає з прогнозу, може досягти піку в третьому кварталі цього року (у червні показник зріс до 8,6% у зоні євро та до 8,8% у країнах ЄС), але в міру зниження цін на енергоресурси та усунення обмежень у логістиці до кінця 2023 року вона впаде нижче рівня 3%. Оцінки інфляції цього року як у ЄС, так і у зоні євро суттєво підвищено – з 6,8% до 8,3% та з 6,1% до 7,6% відповідно. Наступного року прогноз підвищено з 3,2% до 4,6% для всіх країн ЄС та з 2,7% до 4% – для зони євро. Вищі ціни на енергоресурси впливають на вартість вироблених товарів та послуг, індекси споживчої впевненості знаходяться на тих же рівнях, що й на початку пандемії, уточнюють у ЄК.

Як повідомляв GMK Center, ЄК у середині травня знизила прогнози зростання ВВП єврозони на 2022 та 2023 рік. Згідно з нинішнім прогнозом, економіка єврозони цього року зросте на 2,7%, а не на 4%, як очікувалося у лютневому прогнозі. Прогноз зростання ВВП на 2023 рік погіршено до 2,3% з 2,7%.

Нагадаємо, що в частині грошово-кредитної політики в першій декаді липня за підсумками засідання ради керуючих Європейського центрального банку (ЄЦБ), представники регулятора ухвалили рішення зберегти базову ставку за кредитами лише на рівні 0%. Регулятор має намір поступово збільшувати базову ставку на фоні високої інфляції. Зокрема, представники ЄЦБ заявили про можливе зростання базової ставки на 0,25% у липні та її повторне коригування у вересні.

 

gmk.center