Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.09.2023

Закон про ГМО: коли запрацює, які зміни очікують на аграріїв

Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції» (№3339-IX) запроваджує комплексне врегулювання правових та організаційних засад генетично-інженерної діяльності шляхом здійснення держнагляду за використанням генетично модифікованих організмів та обігом ГМ-продукції.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Відповідно до закону в Україні з’являться дієві інструменти контролю в сфері ГМО:

  • розмежовуються повноваження органів державної влади у сфері поводження з ГМО;
  • удосконалюється система оцінювання ризиків ГМО та запроваджуються європейські механізми державної реєстрації ГМО;
  • уточнюються вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджуються правила щодо її простежуваності;
  • посилюється державний контроль у сфері поводження з ГМО.

«Виробники, які планують займатися виробництвом/вирощуванням ГМО, до початку вирощування генетично модифікованих рослин повинні повідомити про намір здійснювати таку діяльність Мінагрополітики, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за розміщенням на ринку ГМО та ГМ-продукції», — зазначають у УКАБ.

Запроваджується європейська процедура оцінювання ризиків ГМО, з’явиться відкритий перелік суб’єктів, залучених до сфери ГМО, та реєстр полів. Передбачені значні штрафи за обіг нелегального ГМО.

Закон набирає чинності через 3 роки — з 16 вересня 2026 року. За цей час має сформуватися система підзаконних нормативних актів, яка забезпечить комплексне виконання норм закону.

«З моменту набуття Україною статусу держави – члена ЄС одразу скасують усі реєстрації сортів ГМО, які відсутні у європейських реєстрах. Відомості, що містяться у Державному реєстрі ГМО, втрачають статус офіційної інформації. Заявки, які подані на державну реєстрацію, щодо яких не прийнято рішення про внесення до Державного реєстру ГМО, повертаються заявнику без розгляду», — уточнюють фахівці.

Установлено, що з дня набрання чинності цим законом забороняються:

  • дослідження та випробування генетично модифікованої кукурудзи у відкритій системі, її державна реєстрація, розміщення на ринку та ввезення, крім науково-дослідних цілей за наявності відповідного дозволу;
  • вирощування протягом 5 років генетично модифікованих цукрових буряків і ріпаку, крім вирощування для проведення досліджень і випробувань у відкритій системі за наявності відповідного дозволу.

«Функціонування такої системи має викорінити нелегальний обіг ГМО й зробити цю сферу прозорою і зрозумілою не тільки виробнику, а й кінцевому споживачу», — пояснюють експерти.

 

agroportal.ua