Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.09.2023

Закупівельна ціна малини знизилась до 12-15 грн/кг

На Тернопільщині закупівельники приймають машину по 12-15 грн/кг. Тим часом роздрібна ціна малини на ринку 20 грн/кг. Повідомляє газета Експрес.

«Коли було багато продукції, то деякі підприємства, які приймали малину для заморожування, не могли впоратися з обсягами. І тоді постала проблема, куди її здавати. Якщо ягоди приймають по 15 грн/кг, то платимо працівникам 10 грн за зібраний кілограм. Коли було по 20, то платили 15 грн. Одна людина за день може зібрати близько 40 кг малини. У нас у селі хто має великі плантації малини, той не встигає зібрати всю ягоду, і вона опадає. І небагато охочих збирати її за таку оплату», — розповів садівник Олег Костецький.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака у цінах на всю сільськогосподарську продукцію, зокрема і на малину, можна простежити чітку циклічність.

«Кожні 4 — 6 років ми маємо дуже високу або дуже низьку ціну на малину. Так було і буде завжди. Високі ціни залучають у цей бізнес нових виробників, але паралельно з цим відштовхують покупців. І цикл повторюється: зростає попит, але знижується пропозиція. Це світова тенденція, а Україна інтегрована у світовий ринок. Зауважу також, що ці цикли можуть бути довшими або коротшими, коли додаються ще якісь фактори, до прикладу, несприятлива погода, приморозки чи поганий врожай», — зазначив фахівець.

 

kurkul.com