У І півріччі 2018 року експорт продукції м’ясної групи збільшився проти січня-червня 2017 року з 265 млн дол. США до 304 млн дол. США – більш, ніж на 14%, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
За його словами, позитивних зрушень в експорті м’яса та субпродуктів вдалося досягти завдяки триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на нових ринках збуту після втрати російського.
Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії, зауважив експерт.
За шість місяців 2018 року найбільше продукції цієї групи – 21% – закупили Нідерланди, які торік вперше очолили рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса.
Значно менші закупки здійснюють Словаччина (9,6%), Ірак (8,2%), Білорусь (7,7%), Німеччина (6,1%), Азербайджан (5,5%) та Гонконг (4,5%).
Сукупно ці країни акумулюють близько 63% експорту вітчизняної м’ясопродукції у грошовому виразі, поінформував експерт.
Характерною рисою І півріччя 2018 року стало зростання вартості та обсягів експортних поставок м’яса птиці. Вартість збільшилася майже на чверть – +23% – зі 196 млн дол. США до 241 млн дол. США при зростанні обсягів експорту м’яса птиці зі 147 тис. т до 152 тис. т. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, минулорічна тенденція щодо збільшення обсягів експорту цього виду продукції зберігатиметься й 2018 року, підсумував Микола Пугачов.