Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.07.2021

Ціна газу на українській біржі побила історичний рекорд

Минулого тижня ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) встановила історичний рекорд – 15 358 гривень за 1 тис. куб. м.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу 28 червня – 2 липня, підготованому УЕБ.

Зазначається, що стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зростання протягом тижня. 1 липня було досягнуто історичного рекорду цін природного газу на УЕБ – Нафтогаз Трейдинг реалізував ресурс серпня по післяплаті за ціною 15 358,5 грн. На торгах у п’ятницю, 2 липня, ціна була знижена до 15354 грн. Остання котирувальна ціна ресурсу липня за передплатою склала 15180 грн.

Станом на 2 липня середня стартова ціна ресурсу липня на продаж становила 14999 грн, що на 9% більше, ніж 29 червня.

За тиждень реалізовано 41,31 млн куб. м. природного газу, переважно ресурсу серпня в ГТС України. Також були результативні продажі ресурсу в ПСГ – 300 тис. куб. м.

Згідно з оглядом, минулого тижня тривала активна торгівля ресурсом липня та серпня. Загалом заявки на купівлю та продаж природного газу формували 8 компаній, зокрема, Нафтогаз Трейдинг, Де Трейдинг, ПГНК, Центренерджи.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ протягом тижня реалізовано 755 тис. куб. м. Найбільші обсяги спостерігались у торгівлі в підземних газосховищах. Ціна газу також зростала, але не так стрімко, як на довгостроковому ринку, досягнувши значення 14 500 грн. за 1 тис. куб. м у 2 липня.

Зазначається, що минулого тижня рекорд встановили й ціни на європейських хабах. Так, ціни на TTF виросли до 36 євро за МВт.г. (майже 450 дол. за 1 тис. куб. м.). Найнижчі котирування спостерігались на хабі Gaspool, які станом на 2 липня становили 35,93 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна становила до 36,63 євро/МВт.г.

Серед причин зростання ціни на газ УЕБ називає рекордну вартість квот на викиди вуглекислого газу, низькі запаси в сховищах, недостатні для ринку обсяги постачання газу з Росії, перебої з постачанням з Норвегії, суттєве зниження поставок LNG в Европу через планові ремонти.

Як повідомлялося, генеральний директор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон зазначив, що газ у Європі подорожчав до максимуму за останні 13 років.

 

www.ukrinform.ua